woensdag 19 november 2008

Vooronderzoek naar Allergie Vrij Slapen

De Feiten

Het blijkt dat tegenwoordig dertig procent van de bevolking in de westerse wereld last heeft van allergische aandoeningen als hooikoorts, eczeem of astma.[Bron: Research Magazine Universiteit Maastricht]


Meer dan 10% van de westerse bevolking heeft last van een huisstofmijt allergie. De kans om een huisstofmijt allergie te krijgen is in de laatste 30 jaar verdubbeld. Dit geldt ook voor de huisstofmijt allergie.

Mensen met een huisstofmijt allergie zijn niet allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar voor zijn uitwerpselen, ook wel allergenen genoemd. Meer dan 10% van de bevolking heeft in meer of mindere maten last van deze allergenen.

Vele middelen en producten zijn reeds aangewend om de huisstofmijt uit te bannen, dan wel de gevolgen hiervan te onderdrukken. De huisstofmijt zelf kun je niet uitroeien. Sterker nog, de huisstofmijt evolueert en raakt immuun voor vele soorten bestrijdingsmiddelen.

Voordat ik verder ga wil ik even deze boosdoener aan u voorstellen.

Wat is de huisstofmijt?

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren.
De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en bij een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft o.a. van menselijke huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.

Is de huisstofmijt gevaarlijk?

Nee, de huisstofmijt is niet gevaarlijk. Het zijn de uitwerpselen (allergenen) waar sommige mensen overgevoelig voor zijn.

De traditionele aanpak

De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn het verwijderen van huidschilfers (schoonmaken) en het beperken van de luchtvochtigheid (ventileren).

Welke middelen zijn er tegen de gevolgen van de huisstofmijt?

Allereerst zijn er de (genees)middelen. Deze dienen om bij overgevoeligheid de benauwdheid, zwellingen, vochtophoping, irritaties van ogen en/of luchtwegen te verminderen.

Aangezien in onze woonomgeving de kans op contact met de allergenen die veroorzaakt wordt door de huisstofmijt het grootst is, wordt hier ook de meeste nadruk op gelegd.
Aanpassing van de huisstoffering (zeil i.p.v. tapijt; kunstleer i.p.v. stof) en protectie hoezen voor matrassen, dekbedden en kussens behoren tot de preventiemiddelen. Nu worden ze nog door de meeste zorgverzekeraars vergoed, maar daar komt per 1-1-2009 in de meeste gevallen ook een einde aan.

Maar als ik nu regelmatig mijn woonomgeving goed reinig?

Dit is altijd aan te bevelen. Er zijn ook speciale stofzuigers met dure filters te koop, die de matrassen leegzuigen van stof en huisstofmijt.
Allemaal maatregelen die slechts tijdelijk effect hebben. Regelmatig intensief reinigen van de woonomgeving hoort tot de wekelijkse, zo niet dagelijkse bezigheden om stof en de allergenen te verwijderen. Bovendien is het zuiveren van uw woonomgeving ook een intensieve bezigheid waarbij ook veel stof in de lucht actief de luchtwegen zal irriteren. Voor sommige allergie patiënten is reinigen zelfs een klus die ze niet eens meer kunnen uitvoeren.

Dure, zeer oncomfortabele protectiehoezen, dure stofzuigers met speciale filters moeten de allergische reacties verminderen. Een dure en tijdrovende bezigheid waar de moderne mens weinig tijd en animo voor heeft.

Kan dat nu niet anders?, hoor ik u denken.

Ja, dat kan!!

Want dankzij een nieuwe technologie is het mogelijk om met probiotica de allergische reactie terug te dringen. Probiotica?, hoor ik u zeggen, wat is dat?
In simpel Nederlands betekent dit: Slechte bacteriën bestrijden d.m.v. Goede Bacteriën.
Denk aan de drankjes die u tegenwoordig veelvuldig in de supermarkt ziet. Bacteriën die uw darmflora weer herstellen. Ook dat gebeurt door het inzetten van Probiotica.

Hoe helpt Probiotica tegen Huisstofmijt?

Goede bacteriën worden losgelaten in het gebied waar de huisstofmijt actief is. De goede bacterie leeft van de uitwerpselen van de huisstofmijt en zal vanwege een gunstig klimaat zich snel vermenigvuldigen. De hoeveelheid allergenen in bijvoorbeeld uw matras zal snel afnemen, met als gevolg vermindering van de allergie.

Waarom komt dit nu pas op de markt?

Tot voor kort was het niet mogelijk om de houdbaarheid van deze goede bacteriën te controleren. Een Belgisch laboratorium gespecialiseerd in Probiotica heeft echter een nieuw procedé ontwikkeld om deze bacteriën 2 jaar lang te conserveren. Uiteraard is dit procedé gepatenteerd en kort geleden op de markt gebracht.

Als dit nog maar zo kort bestaat is de werking dan al aangetoond?

Ja, de werking van deze goede bacteriën was al veel langer bekend. Ook bij de bestrijding van de huisstofmijt allergie. Het enige echte probleem tot voor kort geleden was het conserveren van de bacteriën en dat is nu ook opgelost.

Binnenkort vertel ik u graag meer over dit nieuwe product. Houdt u mijn publicaties goed in de gaten.

Geen opmerkingen: